Grote veranderingen zijn spannend en daarom zijn we er huiverig voor, maar ze brengen meestal voordelen met zich mee die je niet verwacht. Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.
Volgens verschillende loopbaancoaches is het dan ook niet goed heel lang dezelfde baan te behouden. Zelfs al je elke dag fluitend naar je werk gaat en je je er prettig voelt, is het goed om steeds na een aantal jaar op zoek te gaan naar een andere baan.
Als je aanhikt tegen een carrièreswitch dan zijn dit vijf redenen om de sprong te wagen, zelfs als je eigenlijk niet wil.
Het gaat je allemaal te makkelijk af
Als we ons ergens comfortabel bij voelen dan doen we niet meer echt ons best, of het nu gaat om werk, een relatie of een studie.
Loopbaancoach Avery Roth heeft veel professionals gezien die hun comfortzone hebben gevonden en daar dan in blijven hangen. Volgens haar heb je steeds meer te verliezen naarmate je langer op veilig speelt.
"Je krijgt geen nieuwe uitdagingen en benut lang niet al je mogelijkheden", zegt Roth tegen Business Insider. "Hoewel dat niet direct bedreigend klinkt, komt er uiteindelijk wel een moment waarin comfort omslaat in pure verveling."
Roth waarschuwt dat je steeds meer energie nodig gaat hebben om jezelf te ontwikkelen als je lang in je comfortzone blijft. Haar advies is heel eenvoudig: "Handel nu door een nieuwe baan te zoeken en problemen later te vermijden".
Oprichter Damian Birkel van banensite Professionals in Transition is het eens met Roth dat te veel comfort op termijn tot verveling leidt. Hij voegt daaraan toe dat je baas en collega's dat ook gaat opvallen, misschien wel voordat je het zelf doorhebt.
Je verliest geld door lang dezelfde baan te houden
Langer dan twee jaar bij hetzelfde bedrijf blijven is nadelig voor je salaris en marktwaarde, zegt communicatiemanager Samantha Spica van carrièresite Fairygodboss.
"Je begint met een basissalaris en je jaarlijkse verhoging is een percentage van dat bedrag", vertelt Spica tegen Business Insider. "Er is een grens aan hoeveel je baas jouw salaris kan verhogen."
Volgens Spica kan je door van baan te wisselen een hoger startsalaris afdwingen. Birkel zegt dat je in je nieuwe baan beduidend meer moet gaan verdienen dan je huidige salaris.
Het zoeken naar nieuw werk vanuit een bestaande baan geeft je een sterke onderhandelingspositie. Als het salaris toch niet genoeg is, dan kan je het aanbod simpelweg afwijzen en verder blijven zoeken vanuit je huidige positie.
Voel je geen noodzaak tot verandering? Ga dan toch op zoek naar een nieuwe baan
Loopbaanexpert Christian Eilers van cv-site Zety is ervan overtuigd dat het je het best een nieuwe baan kan zoeken, als je geen dringende noodzaak voelt voor een verandering.
Als je druk voelt om een nieuwe baan te vinden, dan accepteer je veel eerder middelmatige aanbiedingen om van je huidige baan af te komen.
"Veel mensen laten dit moment voorbij gaan", zegt Eilers. "Ze stoppen met het najagen van positieverbetering. En uiteindelijk komen ze in de situatie dat ze heel dringend een nieuwe baan nodig hebben."
Accepteer niet te snel een baan die onder je mogelijkheden ligt, maar ga de uitdaging aan. Uiteindelijk is dat een investering in je toekomst, stelt Eilers.
"Mensen die nieuwe vaardigheden aanleren en op verschillende werkplekken en in verschillende situaties ervaring opdoen, kunnen zich veel makkelijker nieuwe beroepen eigen maken. Langere tijd gewoon je werk doen zonder uitdagingen en prikkels, betekent dat je stopt met leren en hoger mikken."
Je voelt je stiekem schuldig dat je niet dankbaar genoeg bent
Volgens carrièrecoach Lisa Lewis kunnen mensen zich schuldig voelen als ze niet genoeg waarderen wat ze hebben. Daardoor onderdrukken ze ook de wens om meer te bereiken. Je hoort dan een stemmetje dat zegt dat je blij moet zijn met wat je doet en wat je hebt.
"Als je jezelf dwingt dankbaar te zijn, stuur je een signaal naar je hersenen dat je ambities en je wil om je verder te ontwikkelen niet de moeite waard zijn", zegt Lewis tegen Business Insider.
In plaats van je te schamen dat je niet dankbaar genoeg bent, kan je beter proberen inzicht te krijgen in wat je mist op je huidige werkplek. Stel jezelf daartoe deze vier vragen:
- Kan ik al mijn kwaliteiten kwijt in mijn huidige functie?
- Komt mijn baan overeen met mijn interesses?
- Past de cultuur binnen de organisatie bij mijn persoonlijkheid?
- Kan ik met deze baan het leven leiden dat ik wil?
"Als je baan niet voldoet aan een van deze vier voorwaarden, dan is dat een teken dat je moet gaan onderzoeken welke banen er verder nog zijn", stelt Lewis. "Je zal als vanzelf aanvoelen dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Negeer dat onderbuikgevoel niet."
Het is tijd om te gaan doen wat je gelukkig maakt
Loopbaanbegeleider Gracie Miller helpt mensen als zes jaar lang bij het vinden van een nieuwe baan, zelfs als ze denken daar nog niet klaar voor te zijn. Volgens Miller vinden haar klanten hun baan best leuk, maar voelen ze dat er toch iets mist. Vaak benutten ze niet al hun mogelijkheden, zijn ze hun passie voor hun werk kwijt en willen ze echt mensen gaan helpen en meer voldoening halen uit hun werk.
"Het is het risico waard om op zoek te gaan naar geluk op de lange termijn", zegt Miller. "Je moet handelen naar het gevoel dat je diep van binnen wel weet dat je meer voldoening kan halen uit je werk."
De truc is om meer zelfonderzoek te doen. In plaats van zoeken naar een vergelijkbare baan, kan je beter kijken naar werk dat misschien wel veel beter bij je past. Dat geluk gaat uiteindelijk een stuk verder dan een boost van je gevoel van eigenwaarde.
"Je zal gelukkiger zijn en dat straalt af op je familie, vrienden en directe collega's", zegt ze.